summit 5

Vă mai amintiți cum a fost la Sibiu exact acum un an? Atunci sibienii au avut restricții de mișcare din cu totul alte motive. Cine și-ar fi imaginat că la un an de la momnetul istoric al Summit-ului de la Sibiu, Europa și întreaga omenire întâmpină cea mai mare provocare din ultimii o sutp de ani, o pandemie globală care a oprit în loc viața a miliarde de oameni, fără o oferi încă o previziune clară a lumii de după COVID 19…

Anul trecut, pe 9 mai, de Ziua Europei, Sibiul era locul de întâlnire al celor mai puternici oameni din Europa. La summitul Uniunii Europene, preşedinţi, premieri şi lideri de la Bruxelles au anunţat, în România, calea pe care va merge Uniunea Europeană pentru viitorii cinci ani. Realitatea însă s-a schimbat. Europa trebuie să își revină acum. Nimeni nu știe cât timp va dura.

De Ziua Europei, 27 de preşedinţi şi premieri au demonstrat, la Sibiu, unitatea Uniunii Europene. Spaţiul comunitar va continua să se reformeze, pentru a le oferi prosperitate şi siguranţă celor 500 de milioane de cetăţeni ai săi. Acesta este mesajul declaraţiei adoptate, în urmă cu un an, la sumitul de la Sibiu. Au fost prezente în discuţii şi subiectele delicate, precum statul de drept şi spaţiul Schengen.

Au fost momente emoţionante în Piaţa Mare din Sibiu. Oameni de toate vârstele s-au adunat, să îi vadă pe liderii europeni pe care îi ştiau doar de la televizor. Au fost impresionaţi de lejeritatea cu care greii Europei au ales să li se alăture românilor, să le strângă mâna şi să le adreseze cuvinte de suflet.

Dar ziua a avut şi multe momente amuzante, în special în partea a doua, atunci când liderii europeni au fost luaţi prin surprindere de entuziasmul oamenilor care i-au aşteptat în Piaţa Mare. Momentul fotografiei de familie a fost însoţit de aplauze şi urmat de un concert.

Ziua memorabilă de la Sibiu s-a încheiat seara, în ciuda ploii, cu un concert susținut de Junii Sibiului și artista Delia. Președintele Klaus Iohannis a venit să asiste la spectacol însoțit de președintele Consiliului European, Donald Tusk. În Piața Mare sute de persoane s-au bucurat de spectacol.

YouTube video
YouTube video

summit 1 summit 2 summit 3 summit 4 summit 5 summit 6 summit 7 summit 8 summit 9 summit 10 summit 11 summit 12 summit 13 summit 14 summit 15 summit 16 summit

 

Comentariul meu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *